A védjegy

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a szintetikus és a gyapjú szőrmét?

Vegyünk szálmintát a termékből, majd gyújtsuk meg egy öngyújtó vagy gyufa segítségével. A szintetikus szál összezsugorodik, míg a gyapjú lassan elizzik. Az elégett szintetikus szálnak égett műanyag szaga, a gyapjúnak pedig égett szőrszaga van.

Itt egyben szeretnénk tájékoztatni az érdeklődőket, hogy a magyar piacon a gyapjúként értékesített termékek között sok a szintetikus szálból előállított utánzat. Ilyen termékek elsősorban a nem hivatalos értékesítések során kerülnek forgalomba, de találkoztunk már ilyen gyapjúként értékesített szintetikus anyaggal az olcsó termékeket értékesítő boltokban gyakran, de még más üzlethálózat polcain is.

Mit jelent a gyapjúra vonatkozó grammsúly?

A takaró külső borítójának alapanyagánál mérhető 1 négyzetméter szövet grammsúlya. Ebbe nem számít bele a takaró töltetének súlya, valamint a mérés során duplán nem számolhajtuk az anyagot, csupán alapanyag formájában. A külső borító két részből áll: hordozószövet és gyapjú flór felület. A Woolmark által minősített termékeknél a hordozószövet nem haladhatja meg összetevőként a 20%.ot, míg a gyapjú flór minimum 80% kell, hogy legyen. Ez csak a legalább 500 gramm/négyzetméteres anyagnál érhető el. Az alacsonyabb grammsúlyú termékeknél, melyek a hypermarketekben kaphatóak, a hordozó minden esetben több, mint 20%-os összetevőként szerepel, ezért ezek a termékek nem alkalmasak Woolmark minősítésre.

Kell-e huzatot használni az ágyneműknél?

Nem szükséges, csak az egyén komfortérzetétől függ. Az első pár hónapban mégis javasoljuk, mivel a gyártás során, az anyag szabásánál keletkező szabad szálak ez idő alatt távoznak el. Éppen ezért a termék kicsomagolásakor is célszerű a terméket kirázni. Ha mégis használunk huzatot, akkor célszerű természetes anyagút használni – pl. pamut – mivel a gyapjú kedvező tulajdonságai csak így érvényesülnek.

Hogyan lehet, illetve kell-e a gyapjút tisztítani?

A gyapjú ágyneműt lanolintartalma természetes módon védi a szennyeződésektől, ezért csak időnként kell tisztítani és szellőztetni. Tisztításnál ügyelni kell arra, hogy ez a lanolintartalom megmaradjon, ezért ha mossuk, akkor azt gyapjú mosószerrel tegyük. Télen is tisztíthatjuk az ágyneműt, ilyenkor legjobb, ha a friss hóval egyszerűen csak átdörzsöljük, majd kirázzuk.

Lehet-e mosógépben mosni, centrifugázni és szárítógépben szárítani a gyapjú termékeket?

Azokon a mosógépeken, amelyeken már van külön gyapjú program, azoknál elvileg lehet, de a centrifuga programot kapcsoljuk ki rajta, mivel a szálakat töredezetté teszi. (De tisztítás előtt mindenképp nézzük meg a termékcímkén, hogy a gyártó milyen tisztítást enged!) Igazából a kézzel történő mosást javasoljuk, de ott is ügyelni kell arra, hogy a terméket gyapjú mosószerrel, vagy lanolin tartalmú samponnal mossuk, nehogy a termék elveszítse a természetes lanolin tartalmát. A mosást és az öblítést is hideg vízzel végezze, öblítő szert használni nem kell. Majd hagyja a kádban kicsorogni a vizet és fektetve szárítsa.

Van-e általános ápolási tipp?

Minden gyapjútermék tovább fog tartani és jól fog kinézni, ha időnként kiszellőztetjük és tisztítjuk. A szellőztetést nyirkos, nedves, párás időben célszerű végezni, ugyanis ettől telítődik, frissül a gyapjú. Közvetlen napra ne tegyük ki, mert a nap hatására a szálak kiszáradnak, töredezetté válnak.

 
Eddigi látogatók száma: 2442Gyakran Ismételt Kérdések | Nyitólap | FelUp